RTEÜ Rektörü Yılmaz, yazılı ve görsel medya mensupları ile bir araya geldi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Üniversitenin Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen kahvaltılı basın toplantısında Rize’de görev yapan yazılı ve görsel medya mensupları ile bir araya geldi. Medya mensupları basın toplantısına yoğun katılım gösterdiler.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
RTEÜ'de, kahvaltı eşliğinde başlayan basın toplantısında, Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. YILMAZ, Üniversitenin gelişimini, akademik yayınlarını ve projelerini konu alan faaliyetleri slayt gösterim eşliğinde ayakta basın mensuplarına rakamlar ve yüzdelerle grafikler üzerinden aktarmış oldu.
Rektör Yılmaz, Uluslararası ve lisansüstü öğrenci sayılarının yanı sıra öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı ve öğretim elemanlarının TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayılarının artış oranına da sunumunda yer verdi. RTEÜ Tıp Fakültesi gün geçtikçe artan hasta kapasitesine dikkat çeken, Rektör Yilmaz, Diş Hekimliği Fakültemizde hizmete açılan ameliyathaneden de bahsederek fakültemizin fiziki olanaklar açısından ülke genelinde en iyilerden biri olduğuna değindi. Sözlerine “İlk hedefimiz sağlık olanaklarını iyileştirmekti, sonraki hedefimiz makale sayılarını ve kalitesini arttırmak oldu, önümüzdeki hedefimiz ise dış kaynaklı proje sayısını arttırmak, patentlerimizi ürüne dönüştürüp bunları ticarileştirmektir” diye devam etti.
Dünya genelindeki üniversiteleri akademik yayın sayısı, uluslararası öğrenci sayısı, bilimsel proje sayısı gibi değişkenlere göre son beş yıllık periyodlarda değerlendirip sıralayan University Ranking by Academic Performance (URAP), Times Higher Education (THE) ve ScholarGPS gibi birçok indeksten bahseden Rektörümüz, grafikleri doğru okumanın ve yansıtmanın önemine değindi. Sıralama kuruluşlarının 2024 yılında yayınlanan raporlarının 2019-2023 yılları arasındaki verilerden elde edildiğini belirten Rektörümüz, sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi adına kronolojinin doğru ele alınması gerektiğinden söz etti.
Tüm dünyada yayınlanan akademik çalışmaları tarayan Web of Science (WoS) verileri ile değerlendirme yapıldığında Üniversitemizin toplam bilimsel doküman sayısında 2022 yılında 564 yayınla tüm üniversiteler arasında 57. sırada iken 2024 yılına gelindiğinde 769 yayın ile 34. sıraya yükseldiğini, yayınlanan bilimsel dokümanlara alınan atıf sayısında 2022 yılında 46. sıradayken 2024 yılında 21. sıraya ulaştığını, yine uluslararası iş birliği ile yapılan makale sayısında 2022 yılında 105 makale ile 84. sıradayken 2024 yılında 234 makale ile 34. sıraya erişildiğini aktardı. Son iki yıl göz önüne alındığında istatistiklerimizdeki bu yükselişin süreceğini, beş yıllık periyodun tamamlanacağı önümüzdeki süreçte başarı oranının daha da katlanacağını ve bu dönemin sonunda Üniversitemizin Türkiye’deki en başarılı 30 üniversiteden biri olmasının hedeflendiğini ifade etti.
Genel başarı grafiklerinin yanında ScholarGPS tarafından yayınlanan ve Türkiye’den yalnızca altı üniversitenin dâhil olduğu listeye giren Tıp Fakültemizden bahseden Rektörümüz akademik istikrarın devam edeceğini ve eksik noktaların belirlenip giderilmesi adına çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Rektörümüz basın mensuplarıyla kurulacak iletişimin önemine değinirken bu tür toplantıların belli aralıklarla düzenlenip, ilk ağızdan Üniversitemizin ulusal ve dünya sıralamalarındaki durumu hakkında bilgilendirme yapacağını ifade etti.
Rektörümüzün basın mensupları tarafından yöneltilen çeşitli soruları yanıtlandırdığı toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Kaynak: RTEÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü