Onların görevi hayat kurtarmak...

26 Mayıs 2022 - 16:49

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin köpek eğitim merkezi başarısıyla ilke imza attı. MSB, Polis Teşkilatı ve AFAD ile birlikte tüm STK'ların eğittiği K-9 arama kurtarma köpeklerinin seçilmesi için sınav Sakarya'nın parkurunda başladı. Köpekler enkaz altı arama, tırmanış ve komut kontrolü aşamalarından geçiyor. Kriterleri taşıdığı sınavla tescillenen köpekler Türkiye'nin her yerinde, her türlü afet durumunda görev alacak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi her alanda ilkleri yaşatmaya, başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Sakarya İtfaiyesi, son yıllarda ortaya koyduğu başarılı projelerle Türkiye’deki tüm şehirlere örnek oluyor. Başkan Ekrem Yüce’nin talimatıyla kurulan K-9 Arama Kurtarma Köpekleri Eğitim Merkezi yapılan en önemli işlerden bir tanesi oldu. Oluşturulan eğitim merkezinde afetlerde görev alacak köpekler yetiştiriliyor. Burada eğitim gören K-9 köpekleri kısa bir süre içinde Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde hayat kurtaran ekiplerin içinde yer aldı. Kurulan merkez, başarısıyla bu alanda en yetkili kurumlar olan AFAD, Türk Polis Teşkilatı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın dikkatini çekti.

Büyükşehir’in parkurunda başladı

Her yıl AFAD’ın uhdesinde gerçekleştirilen “K-9 Arama Kurtarma Köpekleri Sınavı” programı bu yıl ilk kez Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin parkur ve arazilerinde başladı. Polis Arama kurtarma Timi (PAK), Milli Savunma Bakanlığı Arama Kurtarma Ekibi (DAK) ekipleri ile birlikte gönüllü STK’lar STK’lar İHH, SAR, GEA, AKUT ve ANDA K-9 timlerinin yetiştirdiği köpekler sınava tabi tutuldu. İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle belirlenen hakemler, afet ve acil durumlarda görev alacak K-9 köpeklerini seçmek için arazide puanlama yaptı. Farklı cinslerde en zor görevlere hazırlanan arama kurtarma köpekleri ilk olarak parkurda denge, talimatlara uyma, tırmanış, sıçrama, kayıp bulma ve sabit yatış sınavlarına girdi.

Hayat kurtaran köpekler

Sınavın ikinci etabı ise Büyükşehir Belediyesi’nin kullanım alanındaki afet tatbikat enkazında devam etti. Köpekler, burada tatbikat amacıyla enkaz altına yerleştirilen insan ve çeşitli objeleri bularak görevi tamamladı. Ayrıca enkaz alanındaki davranışları gözlemlenerek puanlanan köpekler afet görevlerine seçildi. Sınavın 5 Haziran’a kadar devam edeceği ifade edildi. Bu parkurlarda her gün yaklaşık 15 köpek sınava tabi tutuluyor. Her köpeğin sınavı tüm bölümler dâhil edildiğinde 30 dakika sürüyor. Sınavlardan geçer not alan köpekler 2 yıl süreli ‘arama kurtarma sertifikası’ sahibi oluyor. Büyükşehir Belediyesi, enkaz altında ve afet durumlarında hayatları kurtaracak köpeklerin en donanımlı hayvanlardan oluşması için tüm imkânlarını seferber ediyor.