O ceza iptal
Zonguldak İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün, Çaycuma Belediyesi vidanjörünün bir vatandaşın bodrum katından çektiği yağmur suyunu 'atık su' kabul ederek kestiği 131.560 lira idari para cezasını iptal etti.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü denetim ekibi 03 Ekim 2022, tarihinde Çaycuma Belediyesi Atık Su Tesisinde denetim yaptı. Irmağa deşarj edilen çıkış suyundan numune de alan denetim ekibi herhangi bir olumsuzluk tespit edemeden tesisten ayrıldı.
YAĞMUR SUYUNUN ATIK SU OLDUĞU VARSAYIMIYLA TUTANAK TUTULDU
Aynı gün, Çaycuma Belediyesine ait vidanjörün, şehrin doğu yakasında toplanan atık suyu aktaran terfi istasyonunun yanında, bir vatandaşın bodrum katından çektiği yağmur suyunu deşarj ederken gören denetim ekibi, bunun “atık su” olduğunu varsayarak tutanak tuttu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yapılan tutanak üzerine, Çaycuma Belediyesine 131.560 lira idari para cezası uyguladı.
CEZAYI İNDİRİMLİ OLARAK ÖDEYEN ÇAYCUMA BELEDİYESİ MAHKEMEYE İTİRAZ ETTİ
Çaycuma Belediyesi, vidanjördeki suyun bir vatandaşın bodrum katından çekildiğine dair elindeki tüm belgeleri İl Müdürlüğüne bildirdiği halde para cezasının uygulanması üzerine Zonguldak İdare Mahkemesinde dava açarken, cezayı, kamu zararı oluşmaması için süresi içinde, indirimli olarak ödedi.
MÜDÜRLÜĞÜN ELİNDE HİÇBİR KANIT YOK
Zonguldak İdare Mahkemesi, Çaycuma Belediyesinin her türlü kanıtlayıcı belgeyi sunduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü denetimi ekibinin aynı gün hiçbir olumsuzluk tespit edemediği atık su tesisinden numune aldığı halde davaya konu tutanağı numune almadan düzenlediği ve dava dosyasına Çaycuma Belediyesi tarafından sunulan belgelerin aksini ispat edecek bir kanıt koyamadığı gerekçesiyle işlemi iptal etti.
YÖNETMELİĞE GÖRE YAĞMUR SUYUNUN ATIK SU TESİSİNDE BERTARAFI YASAK
Mahkeme kararında “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 26-(b) maddesi gereğince, yağmur suyunun atık su arıtma tesisinde bertaraf edilmesi yasak olduğundan, atık su niteliğini haiz olmayan yağmur suyunun vidanjör ile dereye boşaltılması şeklindeki faaliyetin 2872 Sayılı Kanun'un 8. maddesi kapsamında kirletme yasağının ihlalini oluşturmayacağı anlaşıldığından, dava konusu idari para cezasında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadesine de yer verildi.