MUSTAFA ŞENTOP, GENÇLİK AKADEMİSİ'NİN KONUĞU OLDU
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve 29. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen Gençlik Akademileri programına konuk olup, tecrübelerini gençlerle paylaştı. Programda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Gençler, sadece geleceğin değil, aynı zamanda bugünün de şekillendiricisidir. Ülkemizin bugününe damga vuruyorlar ve elbette yarını da onlar inşa edecek” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve 29. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen Gençlik Akademileri'nin Kamu Diplomasisi programına konuk oldu. Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in yanı sıra, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi ve önceki dönem Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emi Aşıkkutlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Trabzon Kurucu İl Başkanı İbrahim Keskin, İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Cihan, Ortahisar İlçe Başkanı Seyit Hisoğlu, İl Gençlik Kolları Başkanı Mahmut Çavuş, Gençlik Meclisi Başkanı Abdurrahman Can Aydın ve çok sayıda genç katıldı.
DONANIMLI BİREYLER YETİŞSİN İSTİYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, programda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Büyükşehir Belediyesi olarak güçlü bir gençlik oluşturmayı hedefliyoruz. ‘Gençler bizim geleceğimizdir’ söylemini artık bir kenara bırakıyoruz. Çünkü gençler, sadece geleceğin değil, aynı zamanda bugünün de şekillendiricisidir. Ülkemizin bugününe damga vuruyorlar ve elbette yarını da onlar inşa edecek. 2002 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız ‘hedef 2023’ dediğinde bu, uzak bir hedef gibi görünüyordu. Bugün 2023’ü geride bıraktık ama hedeflerimiz devam ediyor: 2053 ve 2071 vizyonlarımız var. Bu nedenle gençlerimizin, en geniş katılım alanı olan siyasetle ilgilenmeleri ve bu süreçte donanımlı bireyler olarak yetişmeleri büyük önem taşıyor.”
TBMM’DEN İSTİFADE ETTİK
Başkan Genç, “Donanımlı olmak, birikim sahibi olmak; siyasette, bürokraside, hukukta tecrübeye sahip büyüklerimizin rehberliğinde mümkün. İşte bu değerli isimlerden biri de Meclis Başkanımız. Meclisimizin açılışını siz gerçekleştirdiniz, akademimizin açılışını kıymetli büyüğümüz, önceki dönem Meclis Başkanımız İsmail Kahraman yaptı. İnşallah kapanışını da şimdiki TBMM Başkanımız Numan Kurtulmuş gerçekleştirecek. Gençliğin meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bu anlamda güçlü bir şekilde istifade etti, hepimiz istifade ettik diyebiliriz. Meclis Başkanımız, özellikle hukuk, siyaset ve kamu yöneticiliği gibi birçok alanda derin tecrübelere sahip çok kıymetli bir büyüğümüzdür. Bugün de kamu diplomasisi gibi son derece önemli bir konuyu bizlerle paylaşacaklar. Kamu diplomasisi; yerel yönetimlerden devletimizin tüm kurum ve kuruluşlarına kadar, ülke yararına oluşturulan geniş bir iş birliği alanıdır. Bu anlamlı programda bizlerle olan, katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
DİPLOMASİ DEVLET GÖREVLİLERİNİN YÖNETTİĞİ BİR İŞ OLMAKTAN ÇIKTI
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve 29. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ise şunları söyledi: “Kamu diplomasisi açısından Trabzon çok özel bir şehir. Siz zaten diyorsunuz ki, “Bize her yer Trabzon.” Bu ifade bile kamu diplomasisinin temel felsefesini yansıtıyor. Kamu diplomasisi, klasik diplomasinin sınırlarını aşan, yeni ufuklar açan bir alandır. Eskiden diplomasi sadece devletlerin yetkili temsilcileri arasında, resmi protokoller çerçevesinde yürütülen bir faaliyetti. Ancak küreselleşmenin etkisiyle bilgi, haber, para, insan ve ürün akışının serbest hale gelmesiyle birlikte dünya adeta büyük bir şehir haline geldi. Benim öğrencilik yıllarımda gazetelerde yurtdışına dair çok az haber olurdu. Çok olağanüstü bir olay olmadıkça, örneğin Meksika’da büyük bir deprem gibi, günler sonra küçük bir haber olarak yer bulurdu. Zamanla “dış haberler” sayfaları oluşmaya başladı. Günümüzde ise gazetelerdeki haberlerin büyük kısmı artık sınırlarımız dışında yaşanan gelişmelerle ilgili. Bu, sadece teknik bir kolaylıkla açıklanabilecek bir durum değil. Esas mesele şu: Dünyanın başka yerlerinde yaşanan gelişmeler Türkiye’yi doğrudan etkiliyor. Ekonomimizi, siyaseti, toplumsal yapımızı etkiliyor. Dolayısıyla insanlar bu olayları merak ediyor, medya da bu talebe karşılık veriyor. Böyle bir dünyada artık diplomasi sadece devlet görevlilerinin yürüttüğü bir iş olmaktan çıktı. Demokrasiyle birlikte toplumların politika üretim sürecine katılımı arttı. Toplumun farklı kesimlerinin, özellikle örgütlü yapıların fikirleri dikkate alınır hale geldi. Artık sadece diplomatların ve onlara talimat veren yöneticilerin değil, halkın görüşleri de önem kazanmış durumda. İşte kamu diplomasisi tam olarak bu zeminde gelişiyor.” Şentop, konuşmasının sonunda gençlerin sorularını yanıtladı.