Kocaman'dan KAMADER'in projesine destek
Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman, KAMADER'in 'Sapanca Gölü'nün Korunması ve Sürdürülebilir Ekosistem için Hayalet Ağların Temizlenmesi ve Balıklandırma Projesi'ne destek verdi.
Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman, Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) yönetimini makamında kabul etti. Başkan Kocaman, 6 ay sürecek olan Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu havzası olan Sapanca Gölü’nün Kocaeli sınırları içerisinde kalan bölümünde “Sapanca Gölü’nün Korunması ve Sürdürülebilir Ekosistem İçin Hayalet Ağların Temizlenmesi ve Balıklandırma Projesi”ne destek verdi.
BÜYÜK DESTEK
KAMADER'in, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, Kocaeli Kent Konseyi, YEDEP (Yerel Destek Programı) kapsamında hazırlamış olduğu “Sapanca Gölü’nün Korunması ve Sürdürülebilir Ekosistem için Hayalet Ağların Temizlenmesi ve Balıklandırma Projesi” Kartepe Belediyesi, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su ürünleri Şube Müdürlüğü, Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı, Kartepe Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KOSABDER) ve Uzuntarla Adige Kültür Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek.
“EKONOMİYE ZARAR VERİYOR”
“Hayalet avcılık terimi bilim insanları tarafından ilk olarak 70’li yılların ortalarında gündeme getirilmiştir” diyen KAMADER Başkanı Engin Uztürk, “Galsama ağları, gırgır ağları, yengeç tuzakları, pinter ağları gibi pasif av araçları, hayalet avcılığın büyük bir bölümünden sorumludurlar. Hayalet ekipmanların zarar verdiği türler arasında ekonomik değeri olan türlerin yanı sıra, kabuklular, sucul sürüngenler, sucul memeliler, sucul kuşlar ve büyük ekolojik öneme sahip diğer omurgasız türleri ve ekonomik önemi olamayan balık türleri de yer almaktadır” dedi.
“HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Sözlerine devam eden Uztürk, “3 milyondan fazla nüfusa sahip olan Kocaeli ve Sakarya illeri tarafından içme suyu havzası olarak kullanılan Sapanca gölü yıllar içerisinde özellikle yasadışı avcılık nedeni ile yoğun olarak hayalet ağlar, terk edilmiş tuzaklar ve diğer ekipmanları barındırmaktadır. Bu durum, Sapanca Gölü'nün tüm balıkları ve balıkçıları tarafından kıymet verilen özellikle Sazan, Kızılkanat ve Turna gibi balıkların sayısının azalmasına neden olmaktadır. Göl dibinde gece gündüz çalışan bu ölüm tuzakları yakalanan canlıların çürümesine, gölün oksijen seviyesini düşmesine hatta gölden sağlanan içme suyunun kalitesini de olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır” açıklamasında bulundu.
KOCAMAN’DAN DESTEK
Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman “Çok önemli bir proje daha hayata geçmektedir. Kartepemiz turizm ilçesidir. Doğal hayatın korunması gelecek nesillerimiz için çok önemlidir. KAMADER’in hazırladığı bu projeye sonuna kadar destek vereceğiz. Hayalet ağ konusunda vatandaşlarında duyarlı olmaları çok önemlidir. Denizlerde biyolojik çeşitliliğin artırılması, kıyıların kirlenmesinin önlemesi duyarlı bir şekilde ortak bilinçle hareket ettiğimiz zaman sağlanabilir. Hayalet ağlar denizlerin dibinde büyük bir alan kaplayarak ekosisteme zarar vermekle birlikte ekonomiye de zarar vermektedir” açıklamasında bulundu.