KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan İsrail ve Gazze çatışmasında tarihi cevap! "Kıbrıs'ta benzer durumu yaşadı"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir takım temaslarda bulunmak üzere Trabzon'a geldi.
Trabzon Valiliğini ziyarette bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birlik Haber Ajansı (BHA)’nın sorularını cevapladı.
Trabzon’un Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından önemli bir yeri olduğunu ifade eden Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temelinde Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkı vardır. 1571 Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı fethiyle başlamış olan tarihsel süreçte Türk nüfus yavaş azalmış Rum nüfus artmıştır. 1963 saldırılarda Türk halkı kendi direnişlerini göstermiştir.
Kıbrıs’ın için bir dönüm noktası. Bundan sonrası süreçte devlet olarak bağımsızlık hürriyet özgürlük mücadelesinde o yapıyı güçlendirmek çok önemli. Turizm sektöründeki gelişmeler, tarımsal faaliyetler, sanayi bölgelerimiz, inşaat sektörümüzde bir bilim adası olma yolundayız.
Trabzon’un Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından önemli bir yeri vardır. Oraya yerleşmiş ve sayıları 30 binin üzerinde olan vatandaşlar bu bölgelerden oraya yerleşmiştir. Geleceğe umutla bakabilmenin mutluluğu içindeyiz. Tarihlere baktığımızda Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği yer Trabzon kadim bir yer. Kuzey Kıbrıs’ta herkes burayı ziyaret etmek istiyor.
Hamsiler ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geliyor insanlar. Şenlikler düzenliyoruz. 27 Ocak’ta hamsi festivali düzenlenecek. Trabzon halkına sağlık, mutluluk diliyorum.” şeklinde konuştu.
İsrail ve Gazze arasında yaşanan çatışmaları değerlendiren Tatar, “Bizler endişe işle izliyoruz. Türk halkına çok uzak olmayan bir coğrafyada böyle bir katliam olması bizleri çok derinden üzdü. Böylesine bir katliama seyirci kalınmasının hiçbir açıklaması olamaz. İnsanlık açısından büyük bir dram. 1960’lı yıllarda benzer durumları Kıbrıs’ta yaşamıştır.
Kıbrıs’ta bizlere karşı yapılan acımazsız saldırılar karşısında erken müdahale edilememiş ve binlerce kardeşimiz katledilmiştir. 2 ayrı devletin yapısı çok önemli. Güney Kıbrıs’ın zihniyeti bizleri federal bir çatı altında Kuzey ve Güneyi birleştirip Avrupa Birliğine katmak. Kıbrıs Türk halkının yalnızlığa terk edilmesi sonumuzun başlangıcı olacağını ifade ediyorum. Filistin’de yaşananlar bizleri çok üzmüştür. Bu tekrar bir ders niteliğindedir.
Kıbrıs’ta benzer olayların yaşanmaması için Türk askerinin varlığının devamı ve Kıbrıs’ta ancak bir anlaşma ile 2 devlet temelinde böyle bir anlaşma olabileceğini bu vesile ile tekrar paylaşıyorum.” ifadelerini kullandı.