İlk yerli tasarım lokomotif motoru 'Özgün' görücüye çıktı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, demiryolunun bu ülkenin kültürü olduğunu belirterek, ilk yerli tasarım lokomotif motoru Özgün’ün 8 silindirli olarak üretildiğini, mühendislik altyapısının ise 12 ve 16 silindirliğe de cevap verecek şekilde tasarlandığına dikkati çekti. Karaismaioğlu, Özgün motorun lokomotifler dışında gemi sanayinde aranan bir motor olacağını söyledi.
Haber: Bayram Ali Kavalcı - Kaynak: UAB Basın Müşavirliği
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "160 Serisi Özgün Motor Ailesi Lansmanı"na katıldı. 100 yılda yapılacak işleri 20 yıla sığdırdıklarını ve tarihin bunu yazacağını belirten Karaismailoğlu, 20 yıl öncesinde Türkiye’de az gelişmiş bir altyapı olduğunu, gelinen noktada ise havayolu altyapısının tamamen bitirildiğini, karayolu altyapısının çok önemli kısmının tamamlandığını söyledi. 29 bin kilometreye ulaşmış bölünmüş yol ağı ile Türkiye’deki hareketliliğin önündeki engelleri kaldırdıklarını dile getiren Karaismailoğlu, “20 yıl önce Türkiye genelinde 8 milyon araç vardı. Bugün Türkiye genelindeki kayıtlı araç sayısı 26 milyon. Ama trafik sıkışıklığı 20 yıl öncesinden çok çok daha az. Çünkü bu yaptığımız yatırımlar sayesinde bütün engelleri ortadan kaldırdık. Anadolu’nun her tarafında sanayinin, üretimin, istihdamın, turizmin, tarımın gelişmesinde bu ulaştırma altyapısındaki büyük yatırımlar bulunuyor. Türkiye’nin yüzyıllardır önünde bulunan tıkanıkları kaldırdık” dedi.
Bir birimlik ulaştırma altyapı yatırımının üretime tam 10 kat, milli gelire 6 kat etki ettiğine işaret eden Karaismailoğlu, bu etkilerin Anadolu’nun her köşesinde görüldüğünü söyledi. 20 yılda 183 milyar dolarlık yatırım yapıldığının altını çizen Karaismailoğlu, bu yatırımların üretime etkisinin 1 trilyon, milli gelire 600 milyon dolar olduğunu kaydetti. Yatırımlarla her yıl 1 milyon kişiye istihdam sağlandığını aktaran Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Ulaştırma altyapımızı tamamladık. 183 milyar dolarlık yatırımın yüzde 65’ini karayollarına yaptık. Karayollarında önemli bir eksiğimizi tamamladık. Artık bundan sonra demiryolları ağırlıklı bir yatırım dönemine girdik. Türkiye genelinde 13 bin 100 kilometre demiryolu ağımız var. Bunun 1400 kilometresi hızlı tren hattı. Şu anda yapımı devam eden tam 4 bin 500 kilometrelik demiryolu hattında yoğun bir çalışmamız var. Bu yoğun çalışmamız sonucunda hızlı tren bağlantılı 8 ilimizi 52’ye çıkarmak için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.
ARAÇ VE EKİPMANLARIN YERLİ VE MİLLİ YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’de demiryolu tarihinin çok eski olduğunu, 1850’lilerde Türkiye’de demiryolu tarihinin başladığını kaydeden Karaismailoğlu, yaklaşık 167 yıllık demiryolu kültürünün olduğunu belirtti. “Demiryolu bizim bayatımızın bir parçası” diyen Karaismailoğlu, bunu geliştirmeyi, hızlı tren konforunu Türkiye’ye yaymayı hedeflediklerini ifade etti. Master planlarının hazırlandığını anımsatan Karaismailoğlu, bugün 19.5 milyon olan demiryolunda taşınan yolcu sayısını 270 milyona çıkarılacağını kaydetti. Geçen yıl demiryollarında 38 milyon ton yük taşındığını, yapılacak yatırımlarla birlikte bunun 440 milyon tona çıkaracaklarını anlatan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Demiryollarının yaygınlaştırılması sonucunda burada çalıştırılacak araç ve ekipmanlarının yerli ve milli olarak yapılması çok önemli. Özellikle İstanbul’daki metrolarda dünyanın demiryolu markalarının bütün metro araçları var. Bugün demiryolu sektöründe çok önemli seviyeleri geride bıraktık. Yakın zamanda açılışını yapacağımız Gayrettepe-Havalimanı Metro hattımızda kullanacağımız araçların yüzde 60 yerlilik oranı ile Ankara’da üretiyoruz. Yine bu hattımızda devrim gibi bir şey gerçekleştirdik. Yerli ve milli sinyalizasyonumuzu Aselsan’la
ortak çalışma yürüttük. Şu anda sertifika çalışmaları devam ediyor. Aynı şekilde Gebze-Darıca Metro hattımızın araçlarını da Ankara’da özel sektörümüz üretiyor. Sinyalimizi de Gayrettepe-Havalimanı’nda olduğu gibi yerli ve milli olması için çalışmalarımıza başladık. Kayseri’de tramvay hattımızda kullanılacak araçlardan birini teslim aldık. Gaziray’daki kullanılacak araçları Adapazarı’nda üretilecek. Bunun da çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıl Gaziray’da yerli ve milli araçlarımız çalışmaya başlayacak.”
Sadece Türkiye’nin 2035 yılına kadar olan ihtiyacının 17,5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, “Yakın komşularımız yakın coğrafyadaki ihtiyaçları da düşündüğünüz de buradaki hakikaten 17.5 milyar doların kat be kat üzerinde bir pazar var. Bu pazardan da önemli bir pay almak için hem devletimizin kurumları hem de özel sektörün dinamizminden bu pazarı hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu ihtiyacı yerli milli kaynaklardan sağlayacağız. Bu yaptığımız demiryolu çalışmalarında özellikle Gebze-Köseköy hattımız var. Burada da çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımızın burada bahsetmemizin önemli nedeni hem Tübitak'ın hem de bilişim Vadisi'nin istasyonları da bu hat üzerinde olacak. Yapım süreçleri devam ediyor. Hem bilişim vadisi hem de Tübitak'ın istasyonlarını da yakın bir zamanda bitiriyoruz. Peşinden sinyalizasyon sistemini de kurduğumuzda bundan sonra Tübitak'ta bilişim vadisinde çalışan arkadaşlarımız raylı sistemin konforundan faydalanmaya başlayacaklar” değerlendirmesinde bulundu.
ÖZGÜN MOTORUNU LOKOMOTİFLERDE KULLANACAĞIZ
Özgün Motor projesinin çok kıymetli olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Tübitak Ruteyle çalışmalar yapıyoruz. Demiryolu sektöründeki bu demiryolu araçlarını ihtiyacımızın önemli bir kısmını, altyapısını Tübitak Rute ve TCDD'deki çalışma arkadaşlarımızla birlikte önemli seviyeleri aşmış durumdayız. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl üç tane önemli demiryolları fabrikası Eskişehir Adapazarı ve Sivas'ta ki fabrikaların güçlerini birleştirerek önemli bir aşamaya geçtik. Artık Adapazarı'nda hem banliyö trenlerimiz hem de milli elektrikli trenlerimiz, Eskişehir de lokomotiflerimiz ve demiryolu bakım ekipman araçlarımızı üretiyoruz ve Sivas'ta da vagon ihtiyacımızın çok önemli bir kısmını karşılıyoruz. Milli Elektrikli trenimizin imalatları bitti. Şu an test sürüşleri 10 bin kilometreye ulaştı. İkinci tren setimizin de imalatları tamamlandı. Bir taraftan da seri imalatlarımıza da başladık. Önümüzdeki günlerde bu sertifikasyon ve test sürüşleri tamamlandığında yerli milli trenimiz de demiryolu raylarımızda görmeye başlayacağız. Peşinden 160 kilometre hıza ulaşacak trenimiz 225 kilometre hıza sahip yerli milli elektrikli trenimizin de tasarım çalışmaları bitmek üzere. Onun da ilk prototipinden sonra seri imalatlarımıza başlayacağız. Özgün Motor 8 silindirli olarak üretildi ama mühendislik altyapısı 12 ve 16 silindirliğe de cevap verecek şekilde tasarlandı. Demiryolu araçlarımızda özellikle lokomotiflerimizde kullanmaya başlayacağız ama önümüzdeki günlerde gemi sanayinde de tersanelerde de aranan bir motor olacak.”