Gökbilimciler, 635 ışık yılı uzaklıktaki WASP-49 b dış gezegeninde dev sodyum bulutu tespit etti

18 Ekim 2024 - 16:16

Gökbilimciler, 635 ışık yılı uzaklıkta bulunan WASP-49 b dış gezegeni etrafında tespit edilen dev sodyum bulutunun, muhtemelen daha önce keşfedilmemiş bir volkanik uyduya işaret ettiğini açıkladı. NASA'nın yeni araştırmaları, güneş sisteminin dışındaki bir gezegenin çevresinde bulunan dev sodyum bulutunun bir 'volkanik uyduya' işaret edebileceğini öne sürüyor.

ANKARA-BHA

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Apurva Oza, sodyum bulutunun gezegenin yörüngesinde dönen kayalık ve volkanik bir uydudan kaynaklanabileceğini belirtti. 2017 yılında keşfedilen WASP-49 b dış gezegeninin çevresindeki sodyum gaz bulutu, daha önce ne gezegenin ne de yıldızının bu tür büyüklükte bir gaz bulutuna neden olabileceği düşünülerek dikkat çekmişti.

Oza, bilinen tek volkanik cisim olan Jüpiter’in uydusu Io’yu inceleyerek, WASP-49 b’nin çevresinde benzer bir uydu olabileceğini araştırdı. Io, sürekli olarak kükürt dioksit ve sodyum gibi gazlar püskürterek, gezegenin yarıçapının bin katına kadar uzanan geniş bulutlar oluşturabiliyor. Eğer Io benzeri bir uydu, WASP-49 b’nin yörüngesinde olsaydı, benzer bir sodyum bulutu üretebileceği ileri sürülüyor.

Güneş sistemi dışındaki uyduların mevcut teleskoplarla doğrudan tespit edilemeyecek kadar küçük ve sönük olduğu bildiriliyor. Oza ve ekibi, uzun süre izlenen gök hareketlerinin muhtemel bir volkanik cisme işaret ettiğini sonucuna vardı. Bu keşif, dış gezegenlerin keşfi açısından yeni bir dönüm noktası olabilir.