GİV Yakın Plan Tekno Girişim Buluşması gerçekleşti
Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen Yakın Plan Tekno Girişim Buluşması Bahariye Mevlevihanesi'ndeki vakıf merkezinde gerçekleşti. Yakın Plan Tekno Girişim Buluşması'nın konuğu ARMELSAN Savunma Teknolojileri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş oldu.
Türkiye’nin ve stratejik öneme sahip bölgelerin ekonomik kalkınmasında anahtar faktörlerden biri olan girişimciliğin desteklenmesi, özendirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen GİV Yakın Plan Tekno Girişim Buluşması’na ARMELSAN Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş konuşmacı olarak katılım sağladı. Karakaş, ARMELSAN’ın ürettiği sualtı akustik sistemleri (sonarlar) ve sualtı insansız deniz araçları teknolojileri hakkında çok değerli bilgilendirmelerde bulundu. Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, yönetim kurulu üyeleri, girişimci iş adamları, yatırımcı, akademisyen ve gençlerin de katılımıyla Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi ve memnuniyetle sona erdi.
Sahip olduğu ileri teknolojiyle sualtı akustiği alanında milli hedefler doğrultusunda özgün, yenilikçi, yaratıcı, sürdürülebilir ve rekabetçi tasarımlara imza atan ARMELSAN Savunma Teknolojileri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş, Mavi Vatanda Türkiye’nin geliştirdiği ve uyguladığı su altı teknolojilerini girişimcilerle paylaştı.
‘Dış ülkelere bağımlılığın azalması çok önemli’
ARMELSAN, özgün, yenilikçi, yaratıcı, sürdürülebilir ve rekabetçi tasarımlara imza atıyor ve dış ülkelere bağımlılığı azaltmak için çalışmalarda bulunuyor. ARMELSAN tarafından geliştirilen teknolojilerle ülke ekonomisine çok büyük katkıda bulunduklarını söyleyen Karakaş, “Hali hazırda geliştirmekte olduğumuz teknolojilerle dünyada sesimizi duyurmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin sualtında dışa olan bağımlılığını en aza indirmek en büyük hedeflerimiz arasındadır” dedi.
ARMELSAN yerli ve milli imkânlarla Aras-2023’ü geliştirdi
Millileştirme sürecinde ilk girişimini dalgıç tespit sonarı ile yapan ARMELSAN, yerli ve milli imkânlarla Aras-2023’ü geliştirdi. Böylece Türkiye Dalgıç Tespit Sonarı üretebilen dördüncü ülke oldu. Aras-2023’ün öneminden bahseden Karakaş, “Dalgıçları yaklaşık 1 kilometre mesafeden otomatik olarak tespit ediyor. Bu da kullanıcıya yaklaşık yarım saatlik bir müdahale süresi kazandırıyor” dedi.
ARMELSAN, doğalgaz arayışında başrol oyuncusu
Savunma sanayii projelerinin yanı sıra Deniz Yetki Alanlarımızda doğalgaz arama faaliyetlerinde kullanılan iş sınıfı sualtı insansız deniz araçlarını geliştirip tasarladıklarını dile getiren ARMELSAN Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş, “Dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bu kabiliyeti ülkemize kazandırdık. Savunma sanayiinde her alanda
gücüne güç katan Türkiye, KÂŞİF ile denizlerdeki başarısına güç katıyor. Sondaj faaliyetlerinde Türkiye’nin denizlerdeki eli, kolu ve gözü olan KÂŞİF, 3 bin metrede 7/24 tüm zorlu hava koşullarında faaliyetlerine başarıyla devam ediyor. İnsansız su altı araçları; Abdülhamid Han, Fatih ve Kanuni sondaj gemileri kritik görevleri yerine getirmeye devam ediyor. Bugüne kadar ARMELSAN olarak yapılanların sadece bir başlangıç olduğu bilincindeyiz ve öncelikle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’mızın isteklerini en üst düzeyde sağlayarak ülkemizin küresel bir güç olmasına ve mavi mirasımızın korunmasına katkıda bulunmaya devam etme azmindeyiz” açıklamalarında bulundu.
‘Girişimciliği desteklemek, yaymak ve sürdürülebilir kılmak için çalışıyoruz’
GİV Başkanı Mehmet Koç; “ARMELSAN Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş’a sualtı akustik sistemleri (sonarlar) ve sualtı insansız deniz araçları teknolojileri hakkında paylaştığı çok değerli bilgiler için teşekkür ederiz. Ulusal savunma için en üst düzeyde yerli ve milli katkı ile ileri teknoloji yaratıcı ve sürdürülebilir çözümler üreten ARMELSAN’ın dış ülkelere bağımlılığımızı azaltmak için yaptığı çalışmalar çok kıymetli. Türkiye’nin küresel güç olma yolunda çalışmalarında çok büyük bir yeri olan ARMELSAN, yenilikçi ve ileri görüşlü çalışmalarıyla öne çıkıyor. Biz GİV olarak girişimciliği desteklemek, yaymak ve sürdürülebilir kılmak için çok çalışıyoruz. Ayrıca bu etkinlikte çok büyük emeği geçen GİV Başkan Yardımcısı Kadir Gurbetçi’ye ilgili çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz” dedi.
Sunumlarından dolayı Yetkin Karakaş’a teşekkürlerini sunan GİV Başkan Yardımcısı Kadir Gurbetçi Barbaros Hayrettin Paşa’nın veciz sözüne atıfla, “Suyu yönetirsen toprağı yönetirsin. Denize hâkim olursan cihana hâkim olursun. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Libya’nın kurduğu jeopolitik satranç oyununun sahadaki potansiyel değerinin 30 trilyon dolara vardığına dair tahminler vardır! Denizin 2.200 metre altından gelecek gazı ulusal şebekemize aktaracak tesisler hazır. Bütün bu kazanımlar yerli ve milli anlayış ve gayretle neredeyse 1 / 10 maliyetle hayata geçiyor. Siyasi irade de Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek projeleri destekliyor ve takip ediyor” dedi.
Katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Karakaş programı organize eden GİV Yönetimine ve katılımcılara teşekkür etti. Karşılıklı hediye ve plaket takdimi sonrası toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle program sona erdi.