"Gençlerimizi sigara, alkol ve uyuşturucunun zararlarına karşı ne kadar bilinçlendirirsek, geleceğimize o denli güvenle bakabiliriz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, '31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü' dolayısıyla gençlerle bir araya geldiği programda yaptığı konuşmada, 'Gençlerimizi sigara, içki ve uyuşturucunun zararlarına karşı ne kadar bilinçlendirirsek, geleceğimize o denli güvenle bakabiliriz' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü” dolayısıyla, AK Parti İstanbul Milletvekili Tuba Durgut’un moderatörlüğünde, video konferans yöntemiyle bir grup genç ve sporcuyla bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü” dolayısıyla gençlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek tütüne ve tütün ürünlerinin zararlarına karşı özellikle gençlerin arasında bilinçlenmeyi artıracak bu buluşmanın hayırlara vesile olmasını diledi.
“VİRÜSÜN YAYILMASINI ENGELLEMEK VE İNSANIMIZIN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN PEK ÇOK ÖNLEM ALDIK”
Gençlerin tütüne karşı mücadelede üstlendiği öncü rolü takdir ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla mücadele ettikleri bu dönemde gençlerin bu gayretlerinin daha fazla anlam kazandığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19 virüsünün en büyük tahribatı akciğerlere yaptığını, sigara içen, tütün ürünleri kullananların Kovid-19 hastalığından, içmeyenlere göre daha olumsuz etkilendiğini aktararak ayrıca bilimsel araştırmalar sigaranın 50 farklı hastalığın sebebi ve tetikleyici olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Her yıl dünya genelinde 7 milyon, Türkiye'de ise 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tablo karşısında birçok ülkenin koronavirüs salgını ile beraber sigara satışına, sigara içilen mekânlara tütün kullanımına yönelik sert tedbirlere başvurduğunu, Türkiye’de de Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda virüsün yayılmasını engellemek ve insanımızın sağlığını korumak için pek çok önlem aldıklarını kaydetti.
Nargile salonu, kıraathane, eğlence merkezi, gece kulübü, bar gibi tütün ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığı mekânları salgınla mücadele tedbirleri çerçevesinde süratle kapattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada yaklaşık 400 bin insanın hayatına mal olan, bulaşma gücü ve hızı son derece yüksek bu virüse karşı yürüttükleri zorlu mücadelede hata yapma şanslarının olmadığını ifade etti.
“BİZİM İÇİN İNSAN SAĞLIĞI HER TÜRLÜ HESABIN ÜZERİNDEDİR”
Eğlence mekânlarıyla nargile içilen yerlerin bir süre daha kapalı kalmaya devam edeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim için insan sağlığı her türlü hesabın üzerindedir. Önümüzdeki dönemde de bu konudaki hassasiyetimizi ve kararlılığımızı sürdüreceğiz” dedi.
Para kazanma hırsının, insani değerlerin, hatta insan hayatının önüne geçtiği tuhaf zamanlardan geçildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanı insanın kurdu olarak gören vahşi kapitalizmin en çok sirayet ettiği sektörlerin başında şüphesiz tütün endüstrisi vardır. İnsanların hayatı, sağlığı, huzuru pahasına kendilerine ikbal devşiren, zenginleşen çarpık bir zihniyetle karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.
“SİGARA UZUN YILLAR ÖZGÜRLÜK, ZARAFET, ZENGİNLİK VE GÜÇ ARACI OLARAK SUNULDU”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sinema sektörünün de katkısıyla sigaranın uzun yıllar özgürlük, zarafet, zenginlik ve güç aracı olarak sunulduğunu, sigaranın kilo kontrolüne yardımcı olduğu yönünde reklamlar yapıldığını aktararak, “Çizgi film karakterleri kullanılarak gençler ve çocuklar çok erken yaşlarda sigaraya özendirilmiştir. Tütün endüstrisinin görünürlüğünü ve kullanımını sınırlayarak ve tütünün zararları hakkında farkındalık yükselterek bireylerin özgür karar verebilmeleri için yapılan her düzenlemeye özel hayata müdahale ve özgürlük kavramları üzerinden savaş açılmıştır. Devasa bir ekonomik güce hükmeden bu sektör, pek çok ülkede kendine taşeronlar bulmakta da zorluk çekmemiştir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 1970'lerde “İnşallah bol bol içki ve sigara içilir” temennisiyle meyhane açan Gümrük ve Tekel bakanları gördüğünü ifade ederek son 18 yıldır sigara, alkol ve uyuşturucuya karşı verdikleri mücadelede hem tütün endüstrisi hem de onların gönüllü avukatların ithamlarına maruz kaldıklarını kaydetti.
Türkiye genelinde dumansız hava sahasını genişletmeye yönelik adımların, alkol düzenlemesinden uyuşturucuya mücadeleye kadar attıkları her adımın engellenmeye çalışıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Batılı ülkelerde de benzerleri olan düzenlemeleri hayata geçirerek bu ülkenin gençlerini reklam bütçesi milyarlarca doları bulan tütün endüstrisinin sinsi tuzaklarından koruma çabalarımız baltalandı. Bu yöndeki gayretlerimizi, özgürlüklere müdahale ithamıyla yasakçılık, baskıcılık iftirasıyla yaftaladılar. Böylece gençlerimizle aramızı açmaya çalıştılar. Oysa genç olmak, özgür olmaktır. Genç olmak, kendi kararlarını alabilmektir. Genç olmak, bağımsız düşünmektir. Genç olmak, yeri geldiğinde küresel hegemonyaların, özellikle medya, sinema ve müzik sektörü vasıtasıyla yürüttükleri bilinçli algı kampanyalarına kafa tutmaktır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Genç olmak, bu gerçeği görüp teslim olmamaktır. Bu açıdan ‘Dünya Tütüne Hayır Günü’ temasının, gençleri sektörün ayak oyunlarından korumak, sigara ve tütün ürünleri kullanmalarını engellemek olarak belirlenmesini son derece anlamlı buluyorum. Gençlerimizi sigara, içki ve uyuşturucunun zararlarına karşı ne kadar bilinçlendirirsek, geleceğimize o denli güvenle bakabiliriz” diye ekledi.
“MİLLETİN PARLAK GELECEĞİ, TESLİMİYETÇİ VE BAĞIMLI OLMAYI REDDEDEN GENÇLERİN ELİNDE”
Milletin parlak geleceğinin, teslimiyetçi ve bağımlı olmayı reddeden, bilgi ve teknolojinin bütün imkânlarını etkin şekilde kullanarak üretmeyi seçen gençlerin elinde olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mücadelenin sadece devletin ve Yeşilay gibi kurumların vazifesi olarak görülemeyeceğini, akademiden medyaya, öğretmenlerden aileye, mahalleye kadar herkesin bu sürece omuz vermesi gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tütün ürünleriyle mücadelesine yaptığı katkılar dolayısıyla gençleri tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Tuba Durgut, buluşmaya katılan gençleri ve yürüttükleri çalışmaları tanıttı.
Millî tekvandocu Meryem Elif İyin’in liseli bir genç ve millî bir sporcu olarak yaşıtlarının sigara kullanımına ilişkin gözlemlerini aktarmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuru ve sulu uyuşturucularla meşgul olmanın, gençliğe hiçbir şey kazandırması mümkün değil. Sizler sporunuzu yapıyorsunuz. Bayrağımızı en üst seviyede dalgalandırıyorsunuz. İstiklal Marşımızı uluslararası arenada okutturuyorsunuz, biz de sizlerle iftihar ediyoruz. Bu başarılarınızın bundan sonra artmasını diliyoruz” diye konuştu.
Gökhan Dinç isimli gencin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerine dikkati çekmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerine elektronik sigara konusunda birçok teklif ve taleplerin geldiğini, bu taleplerin kabul edilebilecek talepler olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de yaşayan Dr. Gözde Durmuş’un ABD'de elektronik sigara kullanımı ve insan sağlığına etkilerini anlatması üzerine de Durmuş’un kısa zamanda geri dönüş yapmak suretiyle, faaliyetlerini Türkiye'de devam ettirmesinin kendisini mutlu edeceğini dile getirdi.
“TÜTÜNLE MÜCADELE KONUSUNDA HER ZAMAN GENÇLERİN YANINDAYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vergiler içinde en çok vergi yükünü sigaraya yüklediklerini, “acaba ne derler?” diye de düşünmediklerini vurgulayarak, “Biz bu sigara müptelası olan vatandaşlarımızı çok seviyoruz. Onların sigara fiyatlarını arttıralım, belki o zaman bu işten yavaş yavaş kaçarlar diye düşünüyoruz fakat yine de kaçmıyorlar nedense? Ama biz yine vergiyi sigaraya bindireceğiz, böylece de bu yola devam edeceğiz. Özellikle BM, Yeşilay, TÜBİTAK olarak da bu konudaki vergi dışı çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bu mücadelemizi de sonuna kadar devam ettireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Millî sporcu İlke Özyüksel’in spor merkezlerinin bahçelerinde de sigara kullanımının yasaklanmasını ve tedbirler alınmasını istemesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün bu tesislerde inşallah sizlerin bu kazandığınız şampiyonlukları daha da artırarak devam ettirmeniz için biz de bu tesislerimizi artırarak devam ettiriyoruz, ettireceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın. Çünkü bu şampiyonluklar ülkemizde tüm milletimizin iftihar vesilesi olacaktır. Sizi kutluyorum” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Artistik Jimnastik Millî Takım Sporcusu Ferhat Arıcan’ın sporun gençleri kötü alışkanlıklardan koruyacağı yönündeki tespitleri üzerine “Evet Ferhat aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Bende sizleri kutluyorum. Değişik alanlarda hazırladığımız fiziki mekânları çok iyi değerlendirmek suretiyle sporu daha da teşvik etmemiz ve bununla birlikte de yarınlara yürümemiz lazım. Kutluyorum ve gelecekteki yarışmalarda sizlerin başarılarınızı bekliyorum” dedi.
Kardiyolog Dr. Muhammed Keskin’in sigara içen ve kalp krizi geçiren çok sayıda gence anjiyo yaptığını ve 18 yaş sınırı denetimlerin daha iyi yapılmasını ve okula yakın sigara satışının yasaklanmasının sayıları azaltacağını söylemesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ben çok teşekkür ediyorum. Kardiyolojide sizler bu hastalarımızın, hele hele kalp cerrahisinde ameliyatı yaptığınız zaman o kalpteki durumun ne olduğunu çok daha yakından görüyorsunuz. Nikotinleri çok daha yakından görüyorsunuz. Akciğerde bu nikotinler çok daha açık, şeffaf olarak gözüküyor. Sigarayı içenler. Bizler inşallah okullara yakın mahallelerden tutunuz, kafelere vesaire yönelik olarak da ciddi bir kısıtlama yasaklama bu tür kararları almanın arifesindeyiz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tütünle mücadele konusunda her zaman gençlerin yanında yer aldıklarını vurgulayarak, “Sizlerle beraber bu mücadeleyi yürüteceğiz. Çünkü biz gençliğimizin Allah göstermesin bu sigara belasıyla, alkol belasıyla birçok sıkıntılar yaşayarak ölmesini istemiyoruz. Biz, onların bu hayatı en güzel şekilde yaşamasını istiyoruz. Onların yanındayız ve onlarla beraber bu yolu yürümek istiyoruz. Onun için bu mücadeleyi siz gençlerimizle beraber sürdürelim diyoruz. Sürdürürsek bu başarıyı yakalarız” diye konuştu.
“ÜLKENİN YÖNETİCİLERİ OLARAK BU KONUDA ÜZERİMİZE DÜŞENLERİ YAPIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigara ve tütünle mücadele konusunda bir tür müze çalışması olduğunu, vatandaşlardan topladığı sigaraları bu müzede sergileyeceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın son bölümünde, 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü münasebetiyle gençlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti yineleyerek, gençlere başarılar dileyerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Tabii karşımda tütün ürünlerinin zararları konusunda gerçekten çok bilinçli bir gençlik gördüğüm için mutluyum. Geleceğimizi emanet ettiğimiz sizlerde gördüğüm bu azim ve kararlılığın ülke ve millet olarak önümüzde yepyeni ufuklar açacağına inanıyorum. Dünyanın pek çok ülkesinde artık bir dışlanma, bir küçümsenme sebebi hâline dönüşen tütün kullanımının ülkemizde de benzer bir konuma gelmesini sağlamalıyız. Ülkenin yöneticileri olarak biz bu konuda üzerimize düşenleri yapıyoruz ve yapacağız. Sizlerin gerek arkadaş çevrenizde, gerek sosyal medyada bu konuda göstereceğiniz çabalar hep birlikte hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacaktır. İnşallah ülkemizi ve milletimizi bu kötü alışkanlıktan en kısa sürede kurtaracağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda sırasıyla; Meryem İyin, Gökhan Dinç, Dr. Naşide Gözde Durmuş, Bahadır Haytabey, İlke Özyüksel, Dr. Elif Bademci, Ferhat Arıcan, Şahika Ercümen, Dr. Muhammed Keskin, Duygu Yılmaz, Doğa Can Coşar, Furkan Kasap, Mücahit Muslu, Esat Mahmut Arar, Fatih Vardar, Yasemin Zengin, Dr. Ahmet Özdinç, Safa Cihan Hacımustafaoğlu ve Busenaz Sürmeneli’nin değerlendirmelerini dinleyerek sohbet etti.