Dünden Bugüne Yaşar Kaptan Çebi ve Firması

01 Haziran 2016 - 10:15

Marmara Ereğlisi'ne giren üç ekmeğin ikisi Kaptan Demir Çelik'ten gidiyor. Çünkü, her şey bölgeden alınıyor.

Marmara Ereğlisi’ne giren üç ekmeğin ikisi Kaptan Demir Çelik’ten gidiyor. Çünkü, her şey bölgeden alınıyor. Bunun nedeni şirketin sahibi olan ve herkesin “Yaşar Amca” diye hitap ettiği Yaşar Çebi’nin özel duyarlılığı… Yaşar Çebi’nin en büyük özelliği yerli malına çok önem veriyor olması. Onun derdi, bölge insanının kazanıp kalkınması...   Kaptan Demir Çelik Şirketler Grubu Proje Danışmanı Tuncay Çebi, meslek lisesini yaparken çocukları yetiştirerek onlara iş imkanı yaratmak istediklerini söyledi. Meslek lisesi yapımında hiçbir masraftan kaçınmadıklarını, depreme dayanıklı olması için gereken her şeyi yaptıklarını ifade eden Çebi, “Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çebi amcamız, hep halkın önüne iyi şeylerin konulmasını ister. Buradaki insanlar ne kadar refah içinde olursa biz de o kadar mutlu oluruz. Biz, sosyal projelerle geleceğe yatırım yapıyoruz” dedi.     Kaptan Demir Çelik firmasının kuruluşu, 1964 yılında Yaşar Kaptan Çebi’nin Trabzon’dan Karabük’e gelerek üç kişiyle birlikte oluşturduğu ortak haddehane tesisi ile başladı. Şirket hızla büyüdü ve Trakya’da, Türkiye’de doğalgazla çalışan ilk haddehane üretime geçti. Şirket nakliye işlerini çabuklaştırmak için de Matraş Limanı’nı kurdu.  Limanla önemli hizmetler verildi. Tekirdağ limanına gelen gemiler, aylarca bekliyordu. MARTAŞ limanıyla birlikte hem gemiler beklemedi hem de Trakya limanı ile rekabet yaratıldı.   Bugün Trakya bölgesinde bulunan çelikhane, haddehane, oksijen fabrikası ile uluslararası standartlarda üretim yapıyor. 1.400.000 ton/yıl kütük kapasiteli çelikhanesi ve toplam 1.000.000 ton/yıl inşaat demir kapasiteli 3 haddehanesi ile dünya pazarları için uluslararası sertifikalı demir çelik üretiyor. Çelikhane iseMarmara Ereğlisi'nde 2002 yılında kuruldu ve bölgenin tek çelikhanesi özelliğine sahip. Yılda 1.4 milyon ton kütük demir üretiyor. 2002 yılında 83 bin m2’si kapalı olmak üzere toplam 500 bin m2 alan üzerine kurulmuş olan çelikhane, Marmara Ereğlisi’nde bölgenin tek çelikhanesi olma özelliğini taşıyor.   Vizyon ve misyonu
Şirketin vizyonu, müşterilerin beklenti ve isteklerini herzaman en iyi karşılayan dünya yıldızı olmak. Şirketin misyonu ise “Daha kaliteli yaşam inşa edebilmek için her zaman en iyiyi hedefleyen, yeniliklere açık ve sorumluluk alan Kaptan'larla birlikte her zaman ileri, her zaman en iyi” şeklinde ifade ediliyor.  

Kalite titizliği

Şirket, kalite konusunda da çok titiz. Kalite konusunda her geçen gün daha iyiye giden Kaptan Demir Çelik, ürettiği ürünlerde iddialı. Özellikle son iki yıldır kurumsallaşma ve kalite alanında istekli bir çalışma yürütülüyor.

 

Üç ekmeğin ikisi Kaptan Demir Çelik’ten

Marmara Ereğlisi’ne giren üç ekmeğin ikisi Kaptan Demir Çelik’ten gidiyor. Çünkü, her şey bölgeden alınıyor. Bunun nedeni şirketin sahibi olan ve herkesin “Yaşar Amca” diye hitap ettiği Yaşar Çebi’nin özel duyarlılığı… Yaşar Çebi’nin en büyük özelliği yerli malına çok önem veriyor olması. Onun derdi, bölge insanının kazanıp kalkınması…

Eğitime katkı

Kaptan Şirketler Grubu yönetim kurulu başkanı Yaşar Kaptan Çebi, sosyal sorumluluk projelerini de önemsiyor. Eğitime destek projeleri kapsamında Marmara Ereğlisi'nde Teknik Meslek Lisesi yapılıyor. KDÇ Yaşar Kaptan Çebi Endüstri Meslek Lisesi günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak 16 derslikli okul binası ile metal işleri bölümü ve makine bölümünden oluşacak. Ayrıca, 120 kişilik özel KDÇ Ayten Çebi Anaokulu projesi gerçekleştirilecek. Kaptan Şirketler Grubu, 2008 yılında 35 il ve ilçedeki yaratıcılar için 1143 adet bilgisayar, 5 adet dizüstü, 14 yazıcı, 4 adet projektor bağışladı. Şirketler grubu, farklı coğrafyalarda yaşayan yaratıcılara ilk etapta 1000 bilgisayar ulaştırmak ve 2014 yılı sonuna kadar 4 okul yapmak istiyor. Şirket, Karabük’te, Tekirdağ’da, Güneydoğu’da okullara bilgisayar dağıtımı da yaptı.

 

Çevreye karşı sorumluluk

Kaptan Şirketler Grubu, promosyon tanıtım malzemelerinin içine ağaç fidanının da dahil olmasını sağlamak istiyor. Bu çerçevede, iletişim toplantılarında katılımcılar adına ağaç fidanı dikiliyor, her yıl verilen geleneksel tanıtım ve promosyon malzemeleri kaldırılarak kişisel hediye verilecek kişinin adına fidan dikmeye başlandı. Bu konudaki hedef 100 bin fidana ulaşmak… Şu ana kadar 50 bin fidan dikilmiş bulunuyor.

Geleceğe yatırım yapıyoruz

Kaptan Demir Çelik Şirketler Grubu Proje Danışmanı Tuncay Çebi, meslek lisesini yaparken çocukları yetiştirerek onlara iş imkanı yaratmak istediklerini söyledi. Meslek lisesi yapımında hiçbir masraftan kaçınmadıklarını, depreme dayanıklı olması için gereken her şeyi yaptıklarını ifade eden Çebi, “Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çebi amcamız, hep halkın önüne iyi şeylerin konulmasını ister. Buradaki insanlar ne kadar refah içinde olursa biz de o kadar mutlu oluruz. Biz, sosyal projelerle geleceğe yatırım yapıyoruz” dedi.

Tren yolu çabası

Demiryolunun bölgelerine gelmesinin kalkınmanın hızını da artıracağını belirten Çebi, “Bu konuda, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ile şirket yöneticimiz Ahmet Çebi’nin büyük çabaları var. Demiryolu projesi, kalbimizin çarpıntısıdır. 2010 yılı verilerine göre TCDD’nin yük kapasitesi 22 milyon ton. Biz şirket olarak, yılda 3 milyon ton garantisi veriyoruz . Burada yükü karayollarından kurtarıp, demir yollarına aktaracaksın” diye konuştu.

 

Termik santral yapmak istiyoruz

Şirket olarak en büyük hedeflerinden birinin de termik santral yapmak olduğunu belirten Çebi, dünyada gelişmiş ülkelerin kullandıkları enerjinin yüzde 60’ının kömürle çalışan santrallerden üretildiğini, Türkiye’de bu oranın yüzde 20 olduğunu ifade etti. Kömürün ucuz bir hammadde olduğuna dikkat çeken Çebi, dünyada kömürün zenginleştirilerek değerlendirildiğini belirtti.