Dayanışmanın Adı Ankara Kent Konseyi

25 Şubat 2023 - 14:12

Dayanışmanın Adı AKK‘Dayanışma Depremden Güçlüdür’ Sloganı ile Depremin İlk Anında Yola Çıkan Ankara Kent Konseyi,Bin 800’e Ulaşan Bileşeni, 5 Bini Aşan Gönüllüsüyle Barınmadan Lojistiğe, Gıdadan İş Makinesine, İletişimden İhtiyaç Maddelerine Dayanışmayı Büyüttü.
 
Ülkemizin bir bölümünü etkilemesine karşın, bütün yurttaşlarının kenetlendiği, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olduğu kaydedilen 2 ayrı depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor.Depremin ilk anından itibaren Meclis ve Çalışma Grupları ile birlikte, ‘Dayanışma depremden güçlüdür’ sloganı ile harekete geçerek, deprem bölgeleri ile iletişim ve koordinasyon sağlayan Ankara Kent Konseyi (AKK), bu süreç zarfında 8 bin yardım çağrısını yönlendirdi, 5 bin aile ve 20 bin depremzedeye destek oldu.
 
Ankara’daki çalışmalarını ‘6 milyon Ankaralı tek yürek’ mottosu (ilke sözü) ile bütünleştiren Ankara Kent Konseyi’nin Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, bu süreçte bin 800 bileşen ve 5 bini aşan gönüllü ile bir bütün halinde hareket ettiklerini kaydetti.Ortak Akılla DayanışmaAKK olarak, ‘ortak akıl’ çerçevesinde dayanışmayı ördüklerini ve depremin ertesi gününde bizzat kendisinin Kahramanmaraş, Elbistan ve Malatya’dan başlayarak, depremde yıkıma uğrayan 11 ile giderek, destek organizasyonunu sağladığına belirten AKK Başkanı Yılmaz, şunları kaydetti:“Bu süreçte bin 900’ü genç 3 bini aşkın gönüllümüzle yaklaşık 750 ton malzeme sınıflandırıldı, kolilendi, 44 ayrı araçla deprem bölgelerine ulaştırıldı. Depremzedelerden Ankara’ya gelmek isteyenler için 166 ayrı araçla seferler düzenlendi, 100’e yakın sağlık ve arama-kurtarma gönüllüsünün bölgeye ulaşması sağlandı. Bütün Meclislerimiz, kendi alanlarında sürdürdükleri organizasyon ve planlama ile bölgenin her köşesine ulaşmaya çalıştık.
 
Ankara’ya ulaştırdığımız 2 bine yakın aile ve 15 bini aşkın yurttaşımızın geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını karşıladık. Konseyde ağırladığımız yaklaşık 800 depremzede ve çocukları için 8 gönüllü psikologla psiko-sosyal destek sağlandık.”Gençler Gurur KaynağıYapılan çalışmalara ilişkin bir ‘Deprem Dayanışma Raporu’ hazırladıklarını kaydeden AKK Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa ise, “Özellikle gençlerimiz bu dayanışmada gurur kaynağımız oldu. İlk gündenitibaren geceli-gündüzlü Kent Konseyimiz her alanda dayanışma, iletişim ve organizasyon adına açık tutuldu. Bu süreçte 8 bin öğünü aşkın gıda desteği aldık, 4 bin aile için 400 bin parça giyim, hijyen ve ihtiyaç maddesi sağlandı. Konsey binamızda gençlerimizin üstün gayreti ile depremzedeler için oluşturduğumuz mağazadan 15 bine yakın insanımız yararlandı” dedi.
 
Dayanışma Sürüyor Dayanışmaya devam ettiklerini ve bu çalışmaları yakın zamanda ilgili devlet kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon ve iletişim odağına dönüştürmeyi hedeflediklerini anlatan Basa, “AKK’nin dönem başkanlığını üstleneceği Türkiye Kent Konseyleri Birliği üyelerinin, Mart ayı içerisinde Ankara’da toplanarak deprem konusundaki dayanışmayı ülke çapında örgütlenmeyi de ele almayı planlıyoruz” diye konuştu.Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan, 6-19 Şubat tarihleri arasındaki deprem dayanışma faaliyetlerine ilişkin rapor şöyle:ANKARA KENT KONSEYİ DEPREM DAYANIŞMASI RAPORUDayanışma Depremden Güçlüdür6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin doğusundaki 11 ili ve çevresini etkileyen, tüm Türkiye’yi derindensarsan deprem karşısında Ankara Kent Konseyi, bileşenleriyle birlikte hızla bir araya gelerek deprem sonrası dönemin ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmaya başlamıştır.
 
Bileşenlerimizle Birleştik2019 yılı Haziran’ında kurulmasına rağmen bin 800 bileşeni ve 5 bin gönüllüsüyle Türkiye’nin en yaygın katılımlı ve uluslararası ödüllü konseyi olan Ankara Kent Konseyi, deprem haberi aldığından bu yana 4 yıllık deneyimiyle tüm Ankara’yı dayanışmaya çağırmış, giderek ivmesi büyüyen bir hareket oluşturmuştur.Gönüllülerimizle Gönüldaş OldukAnkara Kent Konseyi, benzer dayanışma faaliyetlerini daha önce de örgütlemiştir.Ege ve Akdemiz kıyılarındaki orman yangınları sonrasında ihtiyaç malzemelerinin temin edilerek yangın bölgelerine gönderilmesinde, İzmir Depremi sonrasında Türkiye’nin önde gelen Büyükşehir Belediye Başkanları ve Kent Konseyleri, Ankara Kent Konseyi tarafından dayanışma ile bir çevrimiçi platformda araya getirilmesi ve pandemi döneminde yenilikçi dayanışma biçimleri konusunda önemli çalışmalar yürütülmüştür
 
.Gençlerimiz Gurur Oldu2023 depremi sonrasında ise yaklaşık 2.000 gencin gönüllülük temelinde üye olduğu Ankara Kent Konseyinin resmi organı olan Başkent Gençlik Meclisi üzerinden yeni bir dayanışma süreci başlatılmış ve başarıyla yürütülmüştür. (Birlik Haber Ajansı-BHA)