Çaycuma'da Sıfır Atık Şenliği Yapıldı
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı düzenledikleri Sıfır Atık Şenliği'nde yaptığı konuşmada, “Doğa ve çevre dostu dönüşüm projeleri hammadde kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına olanak sağlayan ve bu suretle karbon ayak izimizi azaltarak iklim ve çevre dostu bir belediye olmanın çalışmalarının yeni bir aşaması olan sıfır atık yöntemine geçiş ile kent atık yönetimi çalışmalarını başlatıyoruz.” dedi.
Çaycuma Belediyesi sıfır atık konusunda toplumda farkındalık yaratmak, bu alanda Belediyece yapılan çalışmaları tanıtmak amacıyla “Sıfır Atık Şenliği” düzenledi. “Hiçbir şey çöp değildir” mottosuyla yapılan şenlikte çevre ve insan sağlığının korunması, bugünkü kuşakların gelecek kuşaklara olan borcunu ödenmesi için tüm atıkların geri dönüştürülmesinin önemine değinildi. Çaycumalılara, “Atıklarınızı ayrıştırın, ekonomiye geri kazanımını sağlayın. Geleceğimiz kazansın, doğamız kazansın, Çaycuma kazansın, dünyamız kazansın” çağrısı da yapılan şenlikte, Çaycuma Belediyesinin bu alandaki çalışmalarının bir üst aşamaya çıkarılacağının mesajı da verildi.
BANDO KONSERİ VE HALKOYUNLARI GÖSTERİSİ İLE TAM BİR ŞENLİK HAVASI YAŞANDI
Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı Yavuz Cengiz, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, İlçe Mal Müdürü Şener Çıvak, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ümit Aslan, İlçe Sağlık Müdürü Çağatay Kurt, Çaycuma TSO Başkanı Zekai Kamitoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Tuğrul Dereli, bazı belediye ve il genel meclisi üyeleri, Çaycuma Belediyesi daire amirleri ile vatandaşlar katıldı. Başta Çaycuma Belediyesinin şirketi ÇAYBEL olmak üzere geri dönüşüm alanında çalışan bazı firmaların katılarak stant açtığı şenlikte Çaycuma Belediye Bandosu karşılama konseri verirken, Çaycuma Belediyesi Halkoyunları Topluluğu da bir gösteri yaptı.
İKLİM HAREKETLERİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİMLER MEYDANA GELİYOR
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı şenlikte yaptığı konuşmada, “Küresel ısınma iklim değişikliği, karbon ayak izini azaltma gibi bir takım kavramlar sık sık dolaşıyor etrafta, bir taraftan da yaz günü, kış günü, bahar günü enteresan olaylara tanık oluyoruz. Daha yeni hafta sonunda yağışlı bir hava gördük. Zonguldak Merkez’de, Ereğli’de, Alaplı’da deniz coştu, karaya hücum etti, büyük rüzgârlar oldu, çevrede çok ciddi tahribatlar meydana geldi. Biz de Çaycuma’da çok hafif bir şekilde bunları yaşadık. Birkaç ağaç devrildi, bazı yerlerde elektrik kesildi. ‘Peki, neden böyle oluyor acaba diye düşündüğümüzde, yoğun karbon salınımı nedeniyle atmosferde sera etkisinin oluşması nedeniyle iklim hareketlerinde köklü değişimler meydana gelmeye başladı. Mühendislik hesaplarındaki tahminlerimizi alt üst eden aşırı yağış, fırtına, dolu, kuraklık gibi olaylardaki aşırılık her şeyin ayarının bozulmasını sağladı. İşte biz de denizde damla misali de olsa Çaycuma’dan iklimle ilgili dünyanın bu büyük problemine kendi çapımızda katkıda bulunmak istedik ve bu doğrultuda da bir takım çalışmalarımızın startını vermek üzere bugün burada bir araya geliyoruz, bunları size arkadaşlarımız anlatacaklar.” dedi.
EKOLOJİ DOSTU BELEDİYECİLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNİ SERGİLİYORUZ
Atık yönetimi denen bir şey olduğunu söyleyen Kantarcı, “Doğa ve çevre dostu dönüşüm projeleri hammadde kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına olanak sağlayan ve bu suretle karbon ayak izimizi azaltarak iklim ve çevre dostu bir belediye olmanın çalışmalarının yeni bir aşaması olan sıfır atık yöntemine geçiş ile kent atık yönetimi çalışmalarını başlatıyoruz. Biz zaten geldiğimiz günden bu tarafa gelecek kuşaklara borcumuz için ve insanlığa karşı görevimiz için çevre konularına zaten duyarlı bir yaklaşımı içindeyiz. Bu amaçla ekoloji dostu belediyeciliğin en güzel örneklerini sergileyerek dünyaya karşı sorumlu, gelecek kuşaklara borçlu olmanın bilinciyle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Bu çabalarımızın karşılığını da yavaş yavaş da olsa görmekten çok mutluyuz.” dedi.
KİŞİ BAŞINA EN UZUN BİSİKLET YOLUNA SAHİP İLÇEYİZ
Bu alanda neler yapıldı sorusuna da yanıt veren Kantarcı, “Bölgenin çevre izin belgesi olan ilk atık su tesisini biz kurduk. Şu anda hala bu konuda öncüyüz. Yine araç kullanımını azaltma, insanların hareket etmesini sağlamak ve bisiklet kullanımını yaygın hale getirmek için Türkiye’de şu anda kişi başına en uzun bisiklet yoluna sahip ilçeyiz. Gerçekten Türkiye’nin kişi başına düşen en uzun bisiklet yolu rekoru şu anda Çaycuma’da. 4 sene önce yağmur suyunu depolamayı zorunlu hale getirdik. 12 ay yağış alan bir bölgede yaşıyoruz Karadeniz bölgesi, Batı Karadeniz Rize’den sonra Türkiye’de en çok yağış alan bölgesi. 12 ay yukarıdan Allah gönderiyor bunu depolayıp kullanmanın ne mahsuru var ki? Binlerce yıldır insanların kullandığı bir geleneği zorunlu hale getirdik ama bir taraftan da yağmur suyunu depolayanlara belediye suyunu da %30 indirimli vererek toplamda vatandaşlarımızın suyu da yarı yarıya indirimli kullanmasını sağladık ve doğaya karşı olan borcumuzu yerine getirdik.” dedi.
GELECEĞİMİZ İÇİN TEMİZ ENERJİ ÜRETİYORUZ
Belediye olarak yarım megavat gücünde temiz enerji olarak elektrik ürettiklerini söyleyen Kantarcı, “250’si güneş 250’si Filyos Çayı’ndan boşa akan sudan elektrik elde ediyoruz. Bunlar belediyeler için zor yatırımlar çünkü bunların geri dönüşleri 7-8 seneden önce değil. Hiçbir belediye başkanı da kendi dönemini aşan bu tür yatırımları yapmaz. 5 yıl içinde sonucunu alacağı yatırımları tercih eder. Ama biz geleceğimizi düşünerek böyle bir yatırım gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki zaman içinde temiz enerji yatırımlarını çoğaltacağız.
ÇAYBEL 1 MİLYON KİLO ATIĞI GERİ DÖNÜŞTÜRÜYOR
Hizmet binalarında “sıfır atık” belgesine sahip olduklarını söyleyen Kantarcı, “Türkiye’de birçok belediye henüz daha bu konunun farkında bile değil. Biliyor musunuz belediyemizin 9 yıldan beri hizmetinde olan Çaybel yılda 1 milyon kilo kâğıt ve plastiği topluyor, balyalıyor hem ekonomiye kazandırıyor, hem bu sayede insanlığa hizmet ediyor. Bir taraftan da mütevazı de olsa işsizliğe karşı da bir çözüm oluyor. Orada 15 civarında hemşerimiz iş sahibi oldu. Çaybel sadece kent mobilyaları üretmiyor, aynı zamanda da lisanslı atık toplama belgesine sahip bölge belediyelerinin içinde tek kuruluş. Biz Çaycuma’da Çaybel marifetiyle yaptığımız bu işlerde ahşap malzemesini birinci malzeme olarak tercih ediyoruz. Çünkü ahşap bölgenin temel malzemesi. %60’ı %70’i ormanla kaplı bir memlekette yaşıyoruz ve ahşap geri dönüşebilir çevreye zararı olmayan süper bir malzeme. Plastikler, metaller bunlar çevreye zarar veren sularımızı kirleten ve gelecek için büyük tehdit oluşturan materyaller ama ahşapta böyle bir şey yok. Biz her şeyi olabildiğince ahşaptan yaparak çevre konusundaki duyarlılığımızı göstermiş oluyoruz.
“KENDİNİ TEMİZLEYEMEYEN BAŞKASINI TEMİZLEYEMEZ”
Hacı Bektaşi Veli’nin “Kendini temizleyemeyen başkasını temizleyemez” şeklinde bir sözü olduğunu söyleyen Başkan Kantarcı, sözlerini, “Bunu bir slogan olarak bütün Çaycumalıların benimsemesini istiyoruz. Çaycuma 10 yıldır belediyecilik uygulamalarıyla zaten diğer belediyelerden farkı açtı. Sizlerden ricam Kent Konseyi Başkanımız Tuğrul Dereli de burada, bu atık toplama işini bugünkü etkinlikle başlatarak daha ileri bir noktaya götürelim. Avrupa’da olduğu gibi atıklarımızı evde ayrı ayrı toplamaya doğru yönelelim. Bu konuda kadınlarımızı bilinçlendirelim ve tertemiz pırıl pırıl bir Çaycuma’yı hep beraber yaratalım. Çaycuma’da yaşamanın bu ayrıcalığını mutluluğunu hep birlikte paylaşalım.” diyerek tamamladı.