BELEDİYE İLE ECZACILAR ODASI İŞBİRLİĞİ

23 Ocak 2025 - 14:55

Düzce Belediyesi, hanelerden atık ilaçların toplanması amacıyla Eczacılar Odası ile başlattığı işbirliği doğrultusunda ilk etapta 10 eczaneye atık ilaç kutularını yerleştirdi. Toplam 20 eczaneye yerleştirilecek olan ilaç kutuları ile hem doğanın, hem de çevre ve insan sağlığının korunması, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve toplumsal duyarlılığın arttırılması hedefleniyor.
Düzce Belediyesi, evlerden çıkan son kullanma tarihi geçmiş ve kullanılmayan ilaç atıklarının bertaraf edilmesi ile ilgili 2022 yılında başlattığı projeyi bu yıl da kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor.
Temizlik İşleri Müdürlüğü bu çerçevede evlerdeki son kullanma tarihi geçmiş ve kullanılmayan ilaç atıklarının, kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesini sağlamak amacıyla Eczacılar Odası ile iş birliği gerçekleştirdi.
Yapılan işbirliği gereği, ilk etapta belirlenen 10 adet eczaneye yerleştirilen “Atık İlaç Toplama Kutusu” ile atık ilaçların, çevre ve insan sağlığına doğrudan etkilerinin en aza indirgenmesi, evlerde kaynağında ayrı biriktirilmesi ve mevzuata uygun olarak imha edilerek hem doğanın, hem de çevre ve insan sağlığının korunması, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve toplumsal duyarlılığın arttırılması hedefleniyor. ECZACI BÜŞRA GÖSTERİŞLİ; “TEMİZ BİR SÜREÇ SAĞLAMIŞ OLUYORUZ” Büşra Eczanesi sahibi Eczacı Büşra Gösterişli, hastalardan miadı dolmuş ilaçlarla ilgili çok fazla talep aldıklarını belirterek, ne yapabilecekleri konusunda sürekli olarak kendilerine sorduklarına değindi. Gösterişli, “Bu noktada belediye, eczacılar odası ile işbirliği yaparak atık noktaları belirledi. Hastalar artık kullanmadıkları ilaçları getiriyorlar. Atık toplama kutusunda biriktiriyoruz. Belediye de dolduğu zaman gelip alıyor ve doğru şekilde imhasını sağlıyor. Bu anlamda temiz bir süreç sağlamış oluyoruz. Bu noktalar bölgelere göre belirlendi. Her mahalleye her bölgeye bir eczane düşecek şekilde” dedi. Proje sorumlusu Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Mühendisi Gülbahar Şahin ise Sıfır Atık Yönetmeliğinden sonra evlerde oluşan her bir atığın ayrı ayrı bertarafı ve geri dönüşümü ile alakalı uzun süredir çalışma yürüttüklerinden bahsetti. ÇEVRE MÜHENDİSİ ŞAHİN; “TOPRAĞI VE SUYU CİDDİ ANLAMDA KİRLETİYOR” Çevre Mühendisi Şahin, şöyle konuştu; “Bu doğrultuda evlerde oluşan atıkların toplanması ve bertarafı amacıyla Eczacılar Odası ile yaptığımız işbirliği ile 10 eczanemizde atık ilaçları toplamaya başladık. 2025 planlamalarımız çerçevesinde 10 adet atık ilaç toplama kutusu daha eczanelerimizde yerlerini alacaklar. Atık ilaçlar çöpe atıldığında toprağı ve suyu ciddi anlamda kirletebilmekte. Aynı zamanda çöp
konteynerlerine atıldığında depolama sahalarında ciddi yoğunluğa sebep olmakta. Bu nedenle atık ilaçlarımızı ayrı olarak toplayıp, uygun koşullarda depolayıp yılsonunda da bertarafa gönderiyoruz.”
Çevre Mühendisi Gülbahar Şahin konuşmasının sonunda, çevreye doğaya, insanlara ve sokak hayvanlarına zarar vermeden bertaraf edilmesi için vatandaşların atık ilaçlarını belirtilen eczanelere teslim etmeleri konusunda ricada bulundu.
ATIK İLAÇ TOPLANAN ECZANELER:
1.Fidan Eczanesi: Koçyazı Mahallesi Metek TOKİ 2399.Sokak No:2
2.Büşra Eczanesi: Aziziye MahallesiŞehit Metin Uyanık Caddesi No:11
3.Bahçelievler Eczanesi: Bahçeşehir Bölgesi Nalbanoğlu Mahallesi 2.Düzce Bulvarı No:17/5
4.Park Eczanesi: Konuralp Orhangazi Mahallesi 495.Sokak No:1/A
5.Şeyma Eczanesi: Karahacımusa Mahallesi, Servet Bucurgat Cd No:52B
6.Gedik Eczanesi: Hamidiye Mahallesi, 1259. Sk. no.5/B
7.Zeynep Eczanesi: Kültür Mahallesi 721.Sk No: 3D Yunus Market arkası, Fizema Tıp Merkezi karşısı, Düzce Göz Tıp Merkezi yanı
8.Mehtap Eczanesi: Aziziye Mahallesi İstanbul Caddesi No:170
9.Ankara Eczanesi: Cedidiye Mahallesi, Gündoğdu Sk. No:2
10.Mine Eczanesi Hastane Caddesi