Başkan Kantarcı'dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

10 Ocak 2024 - 11:27

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, geçen yıla göre 16 sıra gerileyerek 180 ülke içerisinde 165'inci sırada yer aldı. RSF'ye göre Türkiye, 'sorunlu' kategoriden 'vahim' kategorisine geçti. Ülkedeki bu kara tablo değiştirilmeli, basın ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.' dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 10 Aralık Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kantarcı mesajında, “Gazetecilere bazı haklar tanıyan yasa 10 Ocak 1961’de yürürlüğe girdi. O tarih, 1962’de, Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak ilan edildi. 12 Mart 1971’de gerçekleştirilen askeri darbenin gazetecilerin bazı haklarını elinden almasıyla, günün adı, o yıldan itibaren, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ şeklinde değiştirildi. Sektörün, günümüzde, hem hukuki hem de ekonomik olarak çok daha kötü koşullar içine itilmesi nedeniyle, basın meslek örgütleri, 10 Aralık’ı, dayanışma ve mücadele günü olarak kutluyor. Gün nedeniyle yaptıkları açıklamalarda, basın ve ifade özgürlüğü için mücadelelerini her alanda büyüteceklerini ifade eden basın meslek örgütleri, omuz omuza durarak baskılara direnmeye kararlı olduğunu söylüyor. Yaşamı boyunca eksiksiz bir demokrasiyi, konuşan Türkiye’yi savunmuş bir insan olarak bu talepleri gönülden destekliyorum.” dedi.

BASIN KURULUŞLARI BÜYÜK EKONOMİK ZORLUK YAŞIYOR

Ülkedeki antidemokratik koşulların yanı sıra uygulanan ekonomik politikaların basın kuruluşlarını ekonomik çıkmaza sürüklediğini de söyleyen Başkan Kantarcı, “Yapılan aşırı zamlarla maliyetlerin dayanılmaz boyutlara ulaşması nedeniyle çalışanlarının maaşlarını veremeyen, sigorta vergi borçlarını ödeyemeyen, gazetelerini basmak için kalıp-kağıt almakta zorlanan yayın organları birer birer kapanma kararı alıyor. Bunun en son örneği Zonguldak Merkez İlçe’de yaşandı. Resmi ilan alma hakkına sahip 5 gazete, ekonomik zorluklar nedeniyle birleşerek tek basılı gazete olarak çıkmaya başladı. Basın ve ifade özgürlüğü kadar yorumda çoğulculuğa, halkın farklı kanallardan haber alma hakkının elinden alınmasına yol açan bu durum, çok ayıda basın emekçisinin işsiz kalmasına da yol açtı.” diyerek mesajını sürdürdü.

TÜRKİYE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE ‘SORUNLU’ KATEGORİDEN ‘VAHİM’ KATEGORİSİNE GEÇTİ

Türkiye’de basın özgürlüğünün tehdit altında olduğunu söyleyen Kantarcı, mesajında, “Türkiye Gazeteciler Sendikasının 2023 yılı ortalarında yayımladığı rapora göre son bir yılda en az 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı, 43 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi, 97 gazeteci gözaltına alındı, 32 gazeteci tutuklandı. Aynı rapora göre, 4 bin 148 habere ve 46 haber sitesine erişimin engellenmesi kararı verildi. 682 haberin tamamının veya bir bölümünün ise içerikten çıkarılmasına hükmedildi. 33 defa yayın durdurma cezası veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 58 ayrı idari para cezası uygularken toplamda 13.703.913,56 TL ceza kesti. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, geçen yıla göre 16 sıra gerileyerek 180 ülke içerisinde 165'inci sırada yer aldı. RSF'ye göre Türkiye, ‘sorunlu’ kategoriden ‘vahim’ kategorisine geçti.” şeklinde ifadeler kullandı.

MESLEĞİNİ ONURUYLA YAPANLARIN GÜNÜ

Kantarcı açıklamasını, “Ülkedeki bu kara tablo değiştirilmeli, basın ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Son çıkarılan ve gazetecilerin, mesleki özgürlüklerini tamamen kullanamaz hale getiren Sansür Yasası derhal kaldırılmalı, gazetecilik ortamında meslekle ilgili en fazla kullanılan sansür, otosansür, baskı, soruşturma, tehdit gibi kavramlar artık gündemimizden çıkmalıdır. Basın meslek örgütleriyle işbirliği halinde yapılacak etkin düzenlemelerle ‘gazetecilik’ adına insanların onuruyla oynayan, kalemiyle şantaj yapan, demokrasilerde dördüncü kuvvet olan medyayı kendisiyle sırtını yasladığı güç odaklarının çıkarı için kullananlar sektörden uzaklaştırılmalıdır. Bin türlü badirenin içinden geçerek bugünlere ulaşan medya mensuplarının bunu başaracağına yürekten inanıyorum. Bu duygularla mesleğini onuruyla yapan tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, gerçek bir bayram havasında kutlanacak günlerde birlikte olmayı diliyorum.” diyerek tamamladı.