Bakan Yerlikaya: En ufak bir göç akımının gelmesini istemiyoruz
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, '' Biz bu duvardan ve duvarın karşı tarafından en ufak bir göç akımının gelmesini istemiyoruz ve bunlarla ilgili gücümüz, kuvvetimiz arttıkça onların da cesaretlerinin kırıldığını ve farklı göç rotaları arayışı içinde girdiklerini görmekten de büyük memnuniyet duyuyoruz. '' dedi.
Bakan Yerlikaya: En ufak bir göç akımının gelmesini istemiyoruz
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gürbulak Gümrük Kapısı’nda düzenlenen “Ağrı Sınır Güvenliği Toplantısı”nın ardından yaptığı açıklamada, sınırların Türkiye için kırmızı çizgi olduğunu vurgulayarak düzensiz göçle mücadelede kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.
Bakan Yerlikaya, Gürbulak Sınır Kapısı’nın yapım sürecinin iki etap halinde gerçekleştiğini ve modern bir şekilde hizmete alınacağını ifade etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yapılan protokol gereği işin yürütüldüğünü açıklayan Yerlikaya, ikinci etabın 2025’e doğru tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Sınır güvenliğiyle ilgili ihtiyaçları ve tespitleri belirlediklerini aktaran Bakan Yerlikaya, güvenlik güçlerinin gece gündüz demeden büyük gayret gösterdiğini ve eksikleri en kısa sürede gidermeyi planladıklarını dile getirdi. Ayrıca, sınır güvenliğini sağlamak için yapılan yatırımlar ve güvenlik önlemleri hakkında detaylı bilgi verdi.
Konuyla ilgili Ali Yerlikaya, ”Bazı ufak tefek tamirat yapmamız gereken yerler var, onların tespitlerini yaptık, onlarla ilgili yakında gayretlerimiz olacak. Biz bu duvardan ve duvarın karşı tarafından en ufak bir göç akımının gelmesini istemiyoruz ve bunlarla ilgili gücümüz, kuvvetimiz arttıkça onların da cesaretlerinin kırıldığını ve farklı göç rotaları arayışı içinde girdiklerini görmekten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu noktada hiçbir zaman durmayacağız, hep onların heyecanlarını yitirici, azimlerini kırıcı bir şekilde etkin ve verimli çalışacağız.” dedi.
Yerlikaya, günlük ortalama 818 aracın giriş-çıkış yaptığı Gürbulak Sınır Kapısı’nın Türkiye’nin 4. büyük kara sınır kapısı olduğunu belirterek, bu kapının ithalat ve ihracatının toplamda 1 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı.
Sınır güvenliği faaliyetlerine dair bilgiler de paylaşan Yerlikaya, sınır hattındaki fiziki güvenlik sistemleri, elektro optik kuleler, gözetleme ve haberleşme kuleleri ile yapılan çalışmaları detaylandırdı. Ağrı ile İran sınırının 84 kilometre uzunluğunda olduğunu ve bu sınırın 7 bileşenli olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, güvenlik güçlerinin bu bölgede aktif olarak görev yaptığını ifade etti.
Son olarak, sınırların Türkiye için kırmızı çizgi olduğunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelede kararlılıkla devam edeceklerini ve milletin huzuruna, kardeşliğine, güvenliğine kast edenlere asla tahammül etmeyeceklerini söyledi.