Akıncılar Çok Programlı Anadolu lisesinde Bir Başarı Öyküsü
BHA / 2022 YKS’de başarının öyküsü Akıncılar Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde yazıldı!
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı geride bıraktığımız bu günlerde pek çok başarı öyküsü okuyoruz. Bu başarı öykülerinden biri de İlayda Demirbulat’a ait. Hem okul birinciğili hem de YKS’deki sıralamasıyla çok sayıda adaya örnek teşkil eden İlayda’nın nasıl bir öğrenci olduğu, günlük rutinleri, çalışma planları ve sahip olduğu imkanları nasıl değerlendirdiğini , başarısını nelere borçlu olduğunu öğrenmek için kendisiyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Dilerseniz sohbetimize onu tanıyarak başlayalım…
Merhaba İlayda 3 milyon öğrenci ile birlikte sen de bu sene YKS’ye girdin. Kahta’dan İstanbul’a uzanan bu süreci oldukça merak ediyoruz. Öncelikle seni yakından tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinden bahseder misin ?
Ben İlayda Demirbulat. Kayseri’de doğdum. 18 yaşındayım. Dört yıldır Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Göçeri köyünde ikamet ediyorum.
Bu yıl Akıncılar Çok Programlı Anadolu Lisesi’nden birincilikle mezun oldun. Aynı zamanda YKS’de de yüksek bir başarı göstererek Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandın. Bu süreçte nasıl bir çalışma programın vardı ?
Güne erken saatlerde başlıyordum. Okuldan sonra yarım saat dinlenme sonrası adına ‘çalışma günlüğü’ dediğim ajandamda planladığım programa göre hazırlandım. Konuları okulda dinliyor evde de Youtube üzerinden TYT ve AYT videoları izleyerek pekiştiriyordum. Bu süreçte ailemin desteği, okul rehber öğretmenlerimin ve branş öğretmenlerimin de emeği ve yönlendirmeleriyle planlı bir şekilde ilerledim. Okulda koç öğretmenlerimiz bu sınav sürecimizi yakından takip ediyor her hafta üzerine biraz daha katarak ilerliyorduk. Hafta sonlarıgerçek sınav saatinde TYT ve AYT denemelerini , yaklaşık iki yıl boyunca paragraf ve problem sorularını süre tutarak çözdüm. Hiçbir dershaneye gitmeden ve özel hoca yardımı almaksızın böyle bir program geliştirdim. Aileme ve okuluma bu gururu yaşattığım için çok mutluyum.
Pek çok genç ders çalışmak ve soru çözmek için bazı hobilerini geride bırakabiliyor. Sende bu durum nasıldı? Bildiğim kadarıyla şehir merkezinde oturmuyorsun. Okul ve ders çalışma saatlerinin dışında ne gibi aktivitelerle meşgul oldun?
Kırsalda oturmamız, spor salonu/ kütüphane/ kültür ve sanat merkezleri gibi kurumların lokasyon olarak bana çok uzak yerlerde olması dezavantajlarını avantaja çevirmeye çalıştım. Donanımımı arttıracak filmler izledim, özellikle Rus Edebiyatı’ndaki klasiklerden okudum.
İlayda açık söylemek gerekirse seni yaşıtlarına göre oldukça bilinçli ve zamanının kıymetini bilen bir birey olarak gördüm. Sendeki bu özellikleri perçinleyen hangi duygulardı? Ve son olarak önümüzdeki yıl sınava girecek öğrencilere söylemek istediğin bir şey veya vermek istediğin bir mesaj var mı ?
Annemin, kardeşim ve ben dünyaya gelmeden önce devamlı ettiği bir dua varmış: ‘’Allahım! Evlatlarım vatana ve millete hizmet edecek işlerle meşgul olsun .’’ Ben de bu duayı bilmeksizin ilkokul yıllarımdan beri bana verilen her görevi büyük bir sorumlulukla üstlendim, ciddiye aldım. Aslında başarımın temelinde ailemin duası, maddi- manevi yardımı, okulumdaki öğretmenlerimin emeği, bana sunulan imkanları boş vermişliğe değil sorumluluğa dönüştürmem yatıyor. Özellikle okulumun benden beklentisi yüksekti, öğretmenlerimi mahcup etmediğim için mutluyum.
Sınava girecek arkadaşlarıma tavsiyem ise şöyle; ‘’Çalışma programınızı kendinizi tanıyarak oluşturun. Sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz derslere öncelik verin ki motivasyonunuz artsın. Zamanı değerlendirme konusunda sıkıntı yaşamamak için kafanızı meşgul eden sağlıksız tüm ilişkileri bir kenara bırakmanızı ve sosyal medyayı bilinçli kullanmanızı tavsiye ediyorum. Şimdiden başarılar diliyorum. ‘’ (Kemal Kutlu)