Ağasarlı kadınlar kar suyu alan karalahana için bahçeye girdiler
Trabzon Şalpazarı'nda, Oğuz Çepni Boyu'nun kadim mutfağından gelen karalahana, en lezzetli halini kar altında yetişirken alır.
MUSTAFA ÖZCAN/TRABZON-BHA
Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde bulunan Trabzon Şalpazarı Geyikli Beldesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Kadınlar kolu Başkanı Ayşe Karagöz karalahana (pancar) yemeği yapmak üzere yöresel kıyafeti üzerinde sepeti sırtında tarlaya inerek karın altından Karalahana topladı.
Karalahana bitkisinin geçmişi Karadeniz Bölgesi’nde asırlar öncesine dayanmaktadır. Trabzon'un Şalpazarı yöresinde yaşayan Oğuz Çepni Boyu Türklerinin Gastronomi mutfağında Karalahana bitkisinden yapılan yemek mutfak kültürlerinde birisidir.
Memleketi Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde bulunan Trabzon Şalpazarı Geyikli Beldesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Kadınlar kolu Başkanı Ayşe Karagöz karalahana yemeği yapmak üzere yöresel kıyafeti üzerinde sepeti sırtında tarlaya inerek karın altından Karalahana topladı. Karalahana (pancar) en lezzetli olduğu zaman soğuk kış mevsiminde üzerine kar yağarak kar suyunu aldığı zamanlardır.
Orta-Asya'dan Trabzon'un Şalpazarı yöresine gelerek bu bölgeye yerleşen Oğuz Çepni Boyu Türkleri tarihten gelen kadim kültürlerini, geleneklerini ve yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla ülkemizin farklı bölgelerinde zaman zaman farklı etkinlikler programlar gerçekleştirerek tarihten gelen yöresel kıyafetlerini, lezzetlerini tanıtmaktadırlar.
Karalahananın antioksidan özelliğinden dolayı bağışıklık sistemine çok faydası vardır. Yeşil yapraklı olduğu içinde bol miktarda C vitamini içerir. Yüksek oranda lif içerdiği için de bağırsak ve kan şekeri hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.