3400 Yıllık Baskı Kalıbı Yeniden Hayat Buluyor
Kdz. Ereğli Belediyesi, Anadolu Uygarlığının parçası olan 3400 yıl öncesine ait ve İnönü Mağarası kazıları sırasında ortaya çıkarılan çömlek kalıbının yeniden hayat bulması için harekete geçti. Bu sembolden tahta kalıp çıkarılarak kumaşlara baskı tekniğiyle uygulandı. Bu örneklerin de yer aldığı 'Ereğli Baskı Sergisi' Festival boyunca Yaşlı ve Genç Evi'nde açık kalacak.
Anadolu uygarlığının parçası olan 3400 yıllık çömlek kalıbı yeniden hayat buluyor. Kdz. Ereğli Belediyesi, İnönü Mağarası kazıları sırasında ortaya çıkarılan çömlek kalıbı motifinin yeniden kumaşlarda, seramiklerde ve farklı objelerde yaşatılması için harekete geçti. Ereğli’de bulunan bu sembolden tahta kalıp çıkarılarak kumaşlara baskı tekniği olarak uygulandı. Bu örneklerin de yer aldığı “Ereğli Baskı Sergisi” Yaşlı ve Genç Evi’nde 21 Temmuz Perşembe gününden itibaren açılıyor. Sergi, 21-24 Temmuz arasında Uluslar arası Sevgi, Barış Dostluk Kültür Ve Sanat Festivali boyunca gezilebilecek.
Bu eser, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, kazı heyeti tarafından 2021’de İnönü Mağarası kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. O sırada belgesel çekimi için İnönü Mağarası’nda bulunan Belediye İletişim ve Medya ekibi buna tanıklık etti. Ardından Belediye olarak bu sembolün yeniden hayat bulması için harekete geçildi. Çizimleri yapıldı, tahtadan kalıp çıkarıldı, baskı motifi olarak kullanılması için çalışma yürütüldü. Tahta ve taş baskı kursu öğretmen ve kursiyerleri tarafından kumaşa uygulandı. Bu çalışmaların da içinde yer aldığı Ereğli Baskı Sergisi hazırlandı.
Bundan böyle 3400 yıl önce Anadolu uygarlığının bir parçası olan “Güneş Kültü”yle yani bereketle ve doğayla uyumla ilişkili olduğu kabul edilen bu motifin kumaşlarda, seramik çalışmalarında ve diğer objelerde yeniden hayat bulması desteklenecek. Cumhuriyet Halk Evleri’nde açılan seramik kurslarında bu motifle üretim yapılması konusunda da çalışma yürütülecek.